Мій перший собака: як зробити все (не)правильно

Мій перший собака: як зробити все (не)правильно

Мріяли про собаку з дитинства, але батьки були проти? Не хотіли заводити собаку, доки не купите власне житло, і час настав? Чи просто давно відкладали цю мрію, але надихнулись та вирішили врятувати тваринку із притулку? Авторка цієї статті, кінологиня Ніна Дей, допоможе розібратися, як обрати свого першого собаку, підготуватись до його появи та не налажати у перші тижні перебування хвостатого вдома. 

📌 Хочете завести собаку? Спробуйте відповісти «так» на всі ситуації нижче


Звісно, поява песика пов’язана з купою приємних моментів, веселих сторіз чи навіть створенням спеціального акаунту для вашого улюбленця, друзями, які прийдуть до вас в гості потіскати цуценятка, та увагою перехожих на вулиці, які будуть також милуватись ним. Проте є і закулісся, про яке варто дізнатись перед тим, як дороги назад вже не буде.


Уявіть, що новоприбулий член родини не дає вам виспатись і скажіть, що готові функціонувати на каві весь день. Хоча, можливо, саме до цього вас готували нічні тривоги у травні — і ви вже адаптувались до постійного безсоння. Готові не спати певний час? Якщо ваша відповідь так — поїхали далі.


Не всі знають про те, що поява цуценяти іноді потребує зміни звичок чи навіть способу життя. Наприклад, не бажано залишати цуценя одного вдома на цілий офісний робочий день. Якщо ви працюєте з дому — круто, якщо ні, подумайте про те, чи зможете підлаштувати свій графік під 4 прогулянки та годування на день для свого нового друга на період його дитинства. Готові сказати так? Тоді маю наступний кейс для вас.


Іноді трапляються обставини, коли залишити всю вашу зарплату потрібно у ветеринарці. Якщо ви все ще говорите “так”, тоді створіть банку та відкладіть певні кошти на екстрені ситуації для лікування. І нехай ці кошти ніколи не знадобляться.


Якщо мені досі не вдалося вас залякати і ви сказали «так», як Джим Кері у тому відомому фільмі, тоді давайте переходити до практики.


📌 Обираєте собачку: взяти з притулку чи придбати породисту тварину? 

Буде звучати непрофесійно, проте нового друга варто обирати за покликом серця. Думайте про те, що ви обираєте члена родини на найближчі 10-15 років: один з найголовніших критеріїв — аби тварина вам справді подобалась та у вас відбувся той самий «дзинь». 


Особисто я для себе обираю породистих тварин у хороших заводчиків. Адже для мене важливо, щоб собака мала гарну психіку, перевірене здоров’я. Плюс вибору породистих тварин ще й полягає в тому, що я могла нагуглити інших собак з обраного розплідника та посталкерити їх поведінку. Якщо ви не такий соціофобушек, як я, то можна навіть поспілкуватись із власниками собак з обраного розплідника та розпитати про те, чи є нюанси в поведінці та чи задоволені вони своїм собакою.



Якщо говорити про об’єктивні фактори вибору, про собак від заводчиків можна почитати статтю про розведення. Купуючи тварину в розпліднику, ви як покупець можете поспілкуватись із заводчиком, батьками вашого цуценяти та дізнатись про те, як зростало цуценя і які риси характеру воно має. 


На жаль, про тварин з притулку зібрати таку велику кількість інформації неможливо зі зрозумілих причин. Та у притулках також часто трапляються чудові компаньйони, які стануть партнером для ваших походів у кав’ярні та довгих прогулянок за містом. 


Варто розуміти, що незалежно від вибору з будь-якою собакою потрібно виділяти час на заняття з кінологом. Адже саме спеціаліст допоможе сформувати правильний вектор для розвитку та ваших довірливих стосунків.

📌 Ви вже визначились із собачкою та очікуєте її вдома. Як підготуватись до цієї зустрічі?

Почніть із ревізії вашої квартири: заховайте все, що вам буде шкода, якщо песик це зіпсує. Подбайте про безпеку хвостатого і заразом про ваші нерви. Наприклад, заховайте взуття, всілякі шнури та зарядки, приберіть книжки із нижніх полиць або квіти, якщо ті стоять на підлозі, заховайте відро для сміття, якщо воно в легкому доступі. 


Після цієї міні-перестановки переходьте до шопінгу. Окрім амуніції для вигулу, пелюшок та мисочок, не забудьте про іграшки, якими песик зможе розважатись замість того, щоб полювати на ваші ноги та руки чи гризти килим. До речі, у вас же є килим?


Адже цуценятам та і дорослим собакам шкідливо постійно рухатись на слизькій поверхні типу паркету чи плитки — це призводить до неправильного навантаження м’язів. Тож якщо у вас немає килима, є два варіанти: придбати в будівельному магазині килим на відріз, вони достатньо бюджетні, або придбати дитячі пазли на підлогу. 


Коли в мене був цуцик, я якраз купувала подібний килим та застеляла ним усю кімнату. Якщо ви турбуєтесь за паркет, під килим можна настелити клейонку, вона допоможе уникнути просочування вологи крізь килим на підлогу. 


Нижче я підготувала для вас чек-ліст товарів, які допоможуть вам бути готовими до зустрічі із новим членом родини. Збережіть його.


Sale Off
Благодійний адресник Київський Пес
400 грн
Sale Off
Лежак Dreamer Green Velour Зелений Велюр
0 грн1,390 грн