Здається квартира. БЕЗ ТВАРИН

Здається квартира. БЕЗ ТВАРИН

Як зняти житло з петом? Зібрали досвід людей, поради рієлтора і думку орендодавиці в одному місці. 

Розташування, ціна, ремонт – все ульот! І от твої руки вже набирають телефон рієлтора. Єдина фраза – “без тварин” і всі мрії зруйновано, адже під боком хропить твій пес. 


Ми зібрали досвід людей, лайфхаки, поради рієлтора і думку орендодавця щодо оренди житла з пухнастим кентом.

Настя, шукає квартиру з фокстер'єром.

“В мене фокстер’єр, він спокійний
і вихований пес. Однак зняти з ним квартиру = пройти дев’ять кіл пекла. Власники квартир ставляться упереджено саме до породи, адже більшість фокстер’єрів буйні
і люблять наробити шкоду.


Після того, як орендодавці дізнаються, що в мене фокс – або відмовляють “бо він подере диван”, або в тупу кидають слухавку. 


Квартиру я, до речі, все ще шукаю.”


Юля, має досвід переїзду в Київ з двома песами.

“Для мене пошук квартири з двома собаками був одним з найбільших стресів та розчарувань в житті.


Ми тоді терміново шукали житло в Києві у звʼязку з руською рулеткою по багатоповерхівках в Запоріжжі, тож я сиділа 24/7 у всіх ресурсах: олх, рієлтор юа, bird. 99% оголошень були оклеймлені капсом “БЕЗ ЖИВОТНЫХ”. Коли я говорила з орендодавцями, мені буквально сміялись в слухавку дізнаючись про двох псів і казали, що в мене без шансів.


Оскільки мені допомогла компанія з релокейтом, я розраховувала на суттєву суму. Зрештою через два тижні поневірянь я підписала контракт з першою ж погодженою дорогущою хатою. 


Ставлення до родин з тваринами повний відстій, враховуючи можливість прописаного контракту і застави. Для мене це дико.


Можу порадити телеграм-канал, де рієлтор пропонує пет-френдлі варіанти житла.


А так раджу сподіватись на удачу.”


Даша, має досвід пошуку квартири з кітиком.

“В мене не було негативного експіріенсу. Вибір є, але він різний в ціновому діапазоні. Дешевших варіантів без гарного ремонту, наприклад, значно більше.


Більшість власників беруть задаток за тварину або збільшують суму оренди. 

В мене був випадок, коли орендодавці хотіли два задатки: за останній місяць і за кота. Я цей варіант відкинула, бо знайшла житло з одним задатком.


Цікавий кейс: у багатьох готелях можна з собаками, але не можна з котами. Підозрюю, що з квартирами так само: вважається, що коти більш схильні нашкодити.”


Настя, спочатку орендувала квартиру, а потім заселила в неї бульдога.

“Мій найголовніший лайфхак – просто не говорити орендодавцю, що плануєш завести тварину, якщо її в тебе ще немає. Краще вже спитати потім, коли довіра до тебе буде більшою. Свого собаку я так
і заселила.”


Поради рієлторки Марини Субчак, про те, як замурчати власника житла і оселити пета в квартирі мрії.


1. Попередь власника про пета. Може статися таке, що власник про нього випадково дізнається і попросить на вихід.


2. Запропонуй внести більшу залогову суму, ніж заявляє власник за місяць. Цю умову можна додатково прописати в договорі оренди, приклавши опис майна з вартістю меблів, техніки і покриттів. Це дасть власнику квартири впевненість, що ти будеш нести відповідальність за будь-яке пошкодження майна в квартирі.


3. Якщо ви з пухнастим вже жили в орендованій квартирі, попросіть рекомендаційний лист від попередніх господарів. Вистачить зошитового листа, заповненого від руки, з підписом і телефоном.


4. Покажи декілька фото і відео з прогулянок та ігор в домашній обстановці, які продемонструють вихованість пета.


5. Розкажи про правила догляду за ним, покажи ветеринарні виписки. Це покаже твою турботу про нього, а також те, що він не сам по собі, а під твоїм пильним наглядом.


6. При категоричній відмові шукай більш пет-френдлі житло.


Відгук орендодавиці Вікторії Бондар, яка вже вдруге здає житло людям з кицьками.

В мене немає критеріїв, за якими я здаю житло людям з тваринами. Завжди орієнтуюся на свою інтуїцію. Якщо людина мені подобається, то немає значення з твариною вона, чи без, з дітьми, чи без. З мого досвіду, люди, які мають тварин чи дітей, набагато відповідальніші за людей без них.

Я ще не стикалася з ситуаціями, коли тварина пошкодила майно. Але якби таке сталося, я діяла б так само, якби пошкодила людина: отримала б відшкодування із залогової суми за останній місяць.


Так сталося, що я ще жодного разу не відмовляла людям з твариною. Гадаю, я б могла відмовити через дуже великого собаку. Але більше з міркувань комфорту цієї собаки, бо квартира у мене доволі маленька. Також, якщо було б дуже багато тварин, з тієї самої причини.

На мою думку, більшість орендодавців відмовляє людям з тваринами з двох причин:


• Ринок оренди в Україні працює в тіні й орендодавці не можуть розраховувати на компенсації з боку страхових компаній.

• Люди не хочуть мати додаткових клопотів: розв’язувати питання відшкодувань, шукати ремонтників і т.д.

Орендувати житло з петом в Україні – все ще нелегка задача, але цілком реальна! Бери на озброєння поради рієлторки Марини Субчак і нехай на шляху трапляються тільки такі орендодавці, як Вікторія Бондар ;)

Не опускайте рук і лапок, нехай щастить!